spelregels

de spelregels

We horen regelmatig van mensen dat ze ook graag American Football willen spelen, maar dat ze de spelregels niet goed snappen. Dat is niet erg! Je leert dit vanzelf tijdens de trainingen. Dat geldt voor zowel flag football als voor tackle. Op internet zijn er ook allerlei handige filmpjes te vinden. Bijvoorbeeld:

Over de basisregels van flag

Over de basisregels van tackle

Over de verschillende posities

Van toepassing op Peewees en Cubs

Van toepassing op Cadets, Junioren, Senioren heren en Senioren dames

Van toepassing op alle teams

Waarom stopt het spel steeds?

En waarom zijn sommige spelers groot en zwaar, en andere klein en snel? Wat is eigenlijk een ‘down’? En waarom duiken de spelers bovenop elkaar? Dat wordt allemaal uitgelegd in dit artikel. Wel in het Engels.

GESCHIEDENISLES:
AMERICAN FOOTBALL IN NEDERLAND

Zo rond 1982 werd er soms een stukje American Football uitgezonden op televisie. Eurosport zond dan in een klein kwartier een hele speelronde uit van de NFL. Zo kwamen de 49érs, de Bears en Giants de huiskamer binnen. Dat inspireerde de nog jonge Amsterdammer Rene Koningsferander tot de oprichting van de Amsterdam Rams. Omdat de Rams het enige team in Nederland waren werd er voor de wedstrijden uitgeweken naar Duitsland. In Duitsland was er mede door de legering van ontelbare Amerikanen een uitgebreide competitie ontstaan.

De Phantoms

Omdat de Rams behoorlijk succesvol waren in Duitsland ontstonden ook in de overige steden in Nederland diverse verenigingen. In Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Delft en Tilburg, maar ook in het piepjonge Almere werden verenigingen opgericht. De voorlopers van de Phantoms noemden zichzelf de Almere Jets. De Jets waren redelijk succesvol maar konden zich nooit meten met de sterksten in Nederland. Net zoals zoveel andere verenigingen in Nederland waren de Jets geen lang leven beschoren. Na ongeveer 5 jaar hielden de Jets het voor gezien.

Na een aantal jaren zonder American Football werd op 3 juli 1997 een nieuwe vereniging opgericht in Almere, de Flevo Phantoms. Deze vereniging heeft zich wel kunnen handhaven in American Football-land en heeft diverse kampioenschappen op haar naam geschreven. Wij hebben teams in alle categorieën, van Peewees tot en met Senioren.

2018: de dames komen erbij

American Football is een sport voor mannen én vrouwen. Onze jeugdteams spelen gemengd: meiden en jongens door elkaar. Uitzondering was het seniorentackle: dat was altijd een mannenbolwerk. Maar nu niet meer! Wij hebben nu een eigen team voor dames van 18 jaar en ouder!

Loading...