Flevo Phantoms moeten de meerderen erkennen in 010 Trojans

10 11 21 | wedstrijden

Flevo Phantoms moeten de meerderen erkennen in 010 Trojans

ALMERE – Zondag was er op het gezellige en sfeervolle veld op sportpark de Marken, de tweede thuiswedstrijd voor de Flevo Phantoms. Coach Jelte van Heuveln kon over een groter aantal spelers en speelsters beschikken dan in de vorige wedstrijd, maar zag toch zijn team tegen een 8-19 nederlaag aanlopen.

Aan de kant van de Rotterdammers was haast het dubbele aantal spelers aanwezig en dan zijn sommige keuzes gemakkelijker te maken. In de eerste twee kwarten hielden beide ‘defences’ eigenlijk gemakkelijk stand. Aanvallend kwamen beide teams steeds tot een first down en daardoor leek de stand tot de rust op 0-0 af te stevenen. Eén moment van onachtzaamheid bij de Phantoms, taktisch niet goed verdedigen, gaf de bezoekers de kans om alsnog een 0-6 voorsprong bij de rust te behalen.

American football is een sport waarbij taktiek een grote rol speelt en waarin de spelers hun eigen rol moeten weten in verschillende spelsystemen (plays). Misschien is het wel het beste te vergelijken met levend schaken. Het is dan vaak aan de aanvallende ploeg om een gaatje te vinden in de ‘defence’ van de andere ploeg.

Na de pauze ging het al snel mis bij de Phantoms. Volgens coach van Heuveln omdat zijn team zich teveel ging bezighouden met de randzaken. “Ze gingen zich bezig houden met de scheidsrechters en hun beslissingen en dat moet je al helemaal niet doen bij American football. Daarnaast ergerden ze zich aan de situaties die ontstonden zonder aan een oplossing te denken. Sommige spelers moeten leren om zich alleen maar bezig te houden met hun taak en met niets anders.”

Het gevolg was een 0-19 achterstand. Even leek Jurney Yard met een lange kick-off retunr voor een touch down te zorgen, maar tot ergenis van heel Phantoms werd dat afgekeurd door de scheidsrechter. Die had holding van een speler van de Phantoms geconstateerd. Het siert de thuisploeg dat er nog voldoende energie in de wedstrijd werd gestoken. Dat werd in de slotfase beloond met een touchdown. Quarterback Tim Venema vond met een lange geplaatste pass in Stefan Jongebloet een prima reciever en die was niet meer te stoppen voor de jagende Trojan verdedigers met als resultaat een 80 yard touchdown pass. De two point PAT (point after tochdown) werd ook benut, waardoor uiteindelijk een 8-19 eindstand op het scorebord kwam te staan. Voorzitter Ronald Callenbach, die de topjaren van zijn club heeft meegemaakt, maakt zich nog geen zorgen. “We weten dat we met dit team nog een lange weg te gaan hebben. Door wedstrijden te spelen hebben ze de mogelijkheid om aan elkaar te wennen en de technische staf leert nu de kwaliteiten van de nieuwe spelers beter kennen”.

De volgende wedstrijd is op zondag 21 november om 14.00 uur bij de Crusaders in Amsterdam.

Loading...